De pianiste van Theresiënstadt Alice Herz-Sommer

De pianiste van Theresiënstadt Alice Herz-Sommer

De pianiste van Theresiënstadt Alice Herz-Sommer
Haar verhaal is opgeschreven door Caroline Stoessinger.

Op de laatste dag van de Boekenweek 2012 in Nederland stond ik voor de tweede keer die week in de rij voor de kassa van de noodlijdende Rotterdamse boekentempel Selexyz Donner. De dames bij die vier kassa’s hadden het best druk, dat gaf hen een beetje afleiding als je bedenkt dat hun banen op de tocht staan.
Gluurt u ook weleens naar de aanschaf van de mensen die voor je wachten? Een enkele keer probeer ik een gelaat op te vangen als een boekenkeus mij bevalt dan ben ik nieuwsgierig naar die geestverwant , een echte boekenliefhebber.
Soms zie je een boekenkaft die je herinnert aan een ander boek.’De jongen in de gestreepte pyjama’ van John Boyne bijvoorbeeld. Die eerste uitgave heeft namelijk een hardcover met vertikale banden die de associatie oproept van concentratiekampkleding net als dit kleine hardcover boekje. Mij zul je niet horen over de lawine van boeken uit de oorlogsperiode, ik sta pal voor de Joodse gedachte: ‘Het vergeten van deze geschiedenis leidt tot ballingschap; het herinneren ervan leidt tot verlossing.’
Na het afrekenen ben ik de winkel weer ingelopen om dit boekje in te zien. Mooi kaftontwerp, de vertikale banden gaan over op pianotoetsen. “De pianiste van Theresiënstadt’ ‘sWerelds oudste holocaustoverlevende vertelt’ lees ik op het kaft. Honderdacht jaar is deze dame en ze leeft nog!
De vorige Boekenweek 2010 heb ik in Israël ‘Jad Vashem’ bezocht. Daar heb ik uitgebreid de foto’s bekeken over het kampleven van ‘Terezin’. Vele Oost-Europese kunstenaars en musici zijn via dit doorgangsmodelkamp weggevoerd naar de vernietigingskampen. Grootouders, ouders, broers en zussen, neven en nichten van bekende families als Kafka, Mahler, Freud, ze zijn daar allemaal heengestuurd.
Alice Herz-Sommer is tweeënveertig jaar als ze haar vrijheid herkreeg. Ze heeft het wonder boven wonder overleefd samen met haar zes-jarige zoontje Raphaël. Het lot van haar echtgenoot Leopold is op dat moment nog ongewis. En het is haar gegeven om haar leven opnieuw in te richten inmiddels al zesenzestig jaar.
Hoe ze haar leven heeft opgepakt, en hoe het met haar zoon is gegaan, een bekende cellist, daar gaat het boek over. Haar verhaal heb ik verslonden ook haar gevulde kippensoep trouwens . Het recept staat op pagina 105.

Dit artikel werd ons aangeboden door Dick van der Zee. Hij reageerde op onze oproep naar inspirerend leesvoer.
Dank je wel, Dick!

Sophie Thiebaut

Oprichter Art-De-Vie. Zaakvoerder en online communicatie-adviseur bij Pigment. Moeder van 3. Houdt van creativiteit, erop uit trekken met vrienden, honden en kinderen, authentieke adresjes ontdekken, zeilen, fietsen en een Bourgondische levensstijl.

Reacties zijn gesloten.